NOUTATISolutii customizate in achizitii publice

Instructiune ANRMAP pentru achizitii de maxim 15.000 euro 09 Mai 2013

"Nu exista o legatura directa intre codurile CPV si modalitatea de estimare a valorii unui contract de achizitie publica..."

Potrivit site-ului www.anrmap.ro, pe 7 mai a fost emisa o Instructiune privind modalitatea de aplicare a prevederilor art. 19 din OUG 34/2006.

Astfel, potrivit documentului, principalele informatii sunt:

- achizitia directa de produse, servicii sau lucrari se realizeaza atunci cand valoarea estimata a acestora nu depaseste echivalentul a 15.000 euro per necesitate;

- la baza intocmirii Planului Anual de Achizitii se afla referatele de necesitate intocmite de compartimentele/departamentele autoritatii contractante cu privire la viitoarele achizitii - documentul precizeaza inclusiv structura unui referat de necesitate -;

- produsele/serviciile/lucrarile - grupate pe necesitati - se pun in corespondenta cu codurile CPV;

- pentru fiecare achizitie directa, pentru care s-a intocmit un referat de necesitate, autoritatea contractanta realizeaza un document ce cuprinde motivul/motivele realizarii achizitiei directe; achizitia directa se realizeaza pe baza acestui document; 

Incercarea ANRMAP de a transa aspectul achizitiilor directe, se soldeaza din punctul de vedere al DatesRo cu o birocratizare exagerata a etapelor premergatoare achizitiei, in cele 8 articole ale Instructiunii utilizandu-se cel putin 4 tipuri de documente ce ar trebui intocmite de autoritatea contractanta in vederea realizarii unei achizitii directe.

Ambiguitatea culmineaza, in opinia noastra cu faptul ca, desi pe de o parte, in alin. 2 al art. 1 se indica maniera in care ar trebui sa fie elaborat Planul Anual de Achizitii si importanta sa in legatura cu achizitiile - inclusiv cele directe - pe de alta parte, in cuprinsul alin. 5 al art. 4, se precizeaza ca, in masura in care achizitia directa nu se realizeaza pe baza unui contract de achizitie, atunci autoritatea contractanta nu are obligatia de a cuprinde achizitia respectiva in planul anual de achizitii.  

Importanta documentului insa, din punctul nostru de vedere, rezida in indicarea explicita a faptului ca valoarea estimata a unei achizitii publice nu este data de codul CPV corespunzator ci de cumulul necesitatilor sau de finalitatea/scopul achizitiei ce urmeaza a se realiza.